top of page
  • futuregenerationsu3

Varför finns Future Generations UF?

Uppdaterat: 18 jan. 2021


Alla har någon gång under sitt liv känt stressen inför ett prov. Stressen innan man väljer ett gymnasium och stressen inför nationella prov. Elever har också fått stå ut med pratiga kamrater som har orsakat koncentrationssvårigheter. Inte nog med det, drabbas man också av minskad motivation i skolan. Föreställ dig att drabbas av alla dessa faktorer på en och samma gång. Detta är en elevs värsta mardröm.


Ett stort problem som har funnits och finns än idag är elevernas välmående i skolan. Tänk dig att vakna upp fem gånger i veckan och automatiskt dras tillbaka till sängen. Kortsiktiga lösningar till problemet kan vara sjukanmälning eller skolkning. På lång sikt resulterar detta dock i endast försämrade skolresultat och delaktighet. Oftast väljer man dessa utväg på grund av saknad motivationen, stress och koncentrationssvårigheter. Eleverna vågar inte ta steget framåt och titta på möjligheterna. Istället väljer de att fokusera på alla hinder, vilket resulterar till att de stannar halvvägs.


Enligt skolverkets artikel “Motivation en viktig nyckel till elevers skolframgång” (08-10-2020) beskriver vissa lärare elever som omotiverade. Lärarna påstår därmed att detta påverkar relationen mellan dem och eleverna negativt. Eftersom den negativa inställningen hos eleverna leder till att lärarna oftast sänker förväntningarna hos dem eleverna. Skolverket hävdar att elever med minst motivation oftast är de som har svårast att lyckas i skolan. Därför skriver skolverket att elevernas inre motivation måste utvecklas för att skolresultaten ska förbättras.


I samma artikel nämner skolverket att nationella proven upplevs som en belastning och bidrar till väldigt mycket stress hos elever. I en skolintervju uttrycker en elev sina obehagskänslor inför ett prov. Eleven säger “Jag blir så nervös när jag ska skriva prov”. Alltså finner elever provsituationer som obehagliga och försöker tränga bort de.


Mellan november och december 2015 genomfördes en undersökning av Gymnasium.se. I den undersökningen var de deltagande mellan åldrarna 13 till 17, varav 63% av dem gick i högstadiet. Undersökningen visade att de flesta deltagarna tyckte att lyckas i de nationella proven var väldigt viktigt. 57% ansåg proven vara jätteviktiga medan 36% upplevde de som ganska viktiga. “Om jag inte lyckas med det är jag misslyckad”. “Jätteviktigt, detta är ju min karriär”. “Hela ditt betyg hänger på nationella”. Dessa är bland de vanligaste kommentarerna som framfördes av eleverna i undersökningen. Slutligen visade det sig att 88% av alla som deltog i denna undersökning upplevde nationella proven som en stor stressfaktor. Därför kan det konstateras att de studerande eleverna ser nationella proven som en examensprov, och inte som en bild av deras kunskaper.


Förutom stressen som orsakas av nationella prov, nämner elevhälsan att det finns flera studier som visar att elever också blir stressade på grund av gymnasievalet. Det sägs att eleverna söker hjälp från studievägledare och föräldrar. Denna slutsats kan dras utifrån en artikel “Minska stressen inför gymnasievalet- hjälp eleverna att förbereda sig” (elevhälsan.se, 01-10-2020) från 2020 som hävdar att eleverna behöver en vägledning i hur de kan tänka kring studievalen. Till exempel när det gäller framtiden väcks en stress hos eleverna. Detta i och med att de känner en viss prestationsångest för att de måste “lyckas”. Särskilt med tanken på att valet av linje och gymnasium väcker frågor om vem man vill vara och vart man vill gå i livet. Vilket visserligen resulterar till stress, speciellt hos de som går i årskurs 9. Enligt en statistik “Fler flickor än pojkar känner sig stressade i skolan” hos SCB (SCB, 10-06-2015) visar det sig att ca 75% känner sig allmänt stressade i skolan mellan årskurs 7-9.


Utöver de ovanstående undersökningarna är det ytterligare svenska studier som visar att koncentrationssvårigheter är ett dominerande problem i skolorna. Enligt en pedagogisk forskning “Undervisning av barn med koncentrationssvårigheter i ett vanligt klassrum” (Lärarhögskolan i Stockholm, 2007) i Sverige kan koncentrationssvårigheter leda till ohälsa och andra svårigheter hos elever. Forskningen noterar även att det är fler pojkar än flickor som drabbas av koncentrationssvårigheter.


Därför kan det konstateras att de nämnda punkterna är väldigt generella problem som nästan alla elever drabbas av. Samtliga i företaget har också drabbats av detta och dessutom har vi alla minst en familjemedlem som också känner igen dessa problem. Vi på Future Generations UF ska göra vårt bästa för att lyfta upp eleverna och ge de en bättre självkänsla, samtidigt som vi motverkar dessa problem. Vi finns här för att vägleda framtidens stjärnor.


Kom ihåg att det inte finns några hinder utan bara möjligheter!


3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page